fredag 18 mars 2016

Nanoleaf Smarter Kit - Röststyrd LED-Belysning för Hemmet

Inom belysningsbranschen händer det alltid spännande saker och nya smarta lösningar tas fram. Från att man på glödlampornas tid i princip enbart kunde arbeta med armaturernas funktion arbetar man idag mestadels med  LED-belysning och kombinerar den med den övriga teknikutvecklingen i världen.

Tillverkare Nanoleaf har mest gjort sig kända genom sina dimbara LED-lampor som kan dimras utan dimmer. Lamporna Bloom och Ivy dimras istället genom en vanlig strömbrytare och dimmerfunktionen sitter i lampans LED-ship. Genom att slå av och på med strömbrytaren dimrar lampan upp eller ner. Att inte behöva installera en extern dimmer är smidigt och har medfört att folk kan ljusreglera även skrivbordslampor och golvlampor som man annars inte skulle ansluta till dimmer.

Nyligen har den senaste stora nyhet Smarter Kit från Nanoleaf nått den europeiska marknaden och Amazing LED Design är bland de första att kunna erbjuda detta paket till sina kunder.
Med Nanoleaf Smarter Kit styr du dina lampor i hemmet trådlöst från din mobiltelefon eller surfplatta. Du använder applikationen Nanoleaf som gratis kan laddas ner från App Store och ansluter sedan dina LED-lampor över wi-fi. I appen namnger du varje lampa och delar in dom i olika rum och för att slå på, av eller dimra lamporna letar du bara upp rätt lampa i din app för att styra den.
Det går båda att styra varje enskild lampa och att slå av eller på belysningen i ett helt rum.

Det finns sedan tidigare LED-lampor som styrs från mobiltelefoner men vad som är helt nytt och unikt med Smarter Kit är att du kan kontrollera ett helt belysningssystem i din app och kontrollera hela husets lampor på detta sätt. Upp till 50 lampor kan vara anslutna samtidigt till ditt Smarter Kit.
Vad som också är unikt med Smarter Kit är att du kan styra belysningen med röststyrningsfunktionen Siri som finns inbyggd i iPhones och iPads. Säg åt Siri att "slå på belysningen i vardagsrummet" så tänds alla anslutna lampor i ditt vardagsrum. (Se videon här nedan.)
I dagsläget finns appen endast för iOS men Nanoleaf räknar med att versionen för Android klar under halvan av 2016.





Hur fungerar Nanoleaf Smarter Kit?

Hela systemet styrs genom en hub som du ansluter till ditt hemmanätverk. Din mobiltelefon eller surfplatta måste vara ansluten till samma nätverk för att du ska komma åt att kontrollera belysningen.

Hubben tar alltså emot signaler från ditt hemmanätverk och kommunicerar sedan vidare med lamporna över Zigbee. För att detta ska fungera har LED-lamporna en inbyggd Zigbee mottagare.
Med Zigbee får du en räckvidd på cirka 50 meter från hubben med en stark signal som penetrerar väggar effektivt.

Eftersom hubben är ansluten till Internet kommer den automatiskt att ta emot uppgraderingar av programvaran. Mobilappen kommer även kunna få automatiska uppgraderingar från App Store, med förbättringar och nya funktioner.


Smart Ivy

De LED-lampor som ingår i Smarter Kit heter Smart Ivy och dessa finns givetvis att köpa separat så att du kan bygga ut ditt belysningssystem. Ivy-lamporna behöver inte vara kopplade till Smarter Kit för att fungera utan du kan även använda dom som en vanlig lampa. Precis som med lampan Bloom har Ivy inbyggd dimmerfunktion och kan dimras med hjälp av en vanlig på/av switch.

Vill du veta mer om Nanoleaf Smarter Kit? Klicka här för att få mer information.