torsdag 18 augusti 2016

Kristallkronor & Kristallampor

Är du en av dom som får en lyxig, mysig och klinisk känsla när du tittar på en kristallkrona? I så fall är du en av många.
Kristallkronor och andra kristallampor är vackra att beskåda oavsett om de är från 1800-talet eller moderna. Framför allt om de är väl omhändertagna. Man kan säga att kristallampor är fascinerande på två sätt. Dels ser de exklusiva ut och är vackert och oftast mycket välgenomtänkt utformade. De är sedan inte minst makalösa när du får ljus i kristallerna och läckra färgnyanser i skiftande färger skapas.

Olika sorters kristall
Kristallernas äkthet och kvalité är faktiskt en lite rörig fråga att reda ut då det finns kopior på många varianter. Bland några kända kristalltyper på marknaden finns MC, K5, K9, Briljant, Strass, Asfour och Spektra. Tillverkning av kristaller sker i mellaneuropeiska länder som Österrike och Schweiz, Kina och Egypten.
K9 kristallen är den vanligaste vid användning i lamparmaturer. Detta är en finare kristall som bryter ljuset mycket bra då den oftast är helslipad.
Dagens tillverkare av designlampor så som AZzardo Design med många fler använder sig av K9 kristaller i alla sina kristallampor.

Gammal och ny design
Man tänker sig gärna kristallkronor som armaturer med gammal design som inte ändrats på hundratals år men så är det faktiskt inte. En hel del nyheter har faktiskt hänt. Det enda som inte förändrats är kristallernas sken och förmåga att fånga ljus.
Formerna på kristaller är idag klart mer enligt modern design. De hittas både som rundslipade och somhelt fyrkantiga. Gammaldags kristallarmaturer var ofta tillverkade i guld eller var guldlackerade. Dagens nya moderna kristallampor är mer varierade och krom är inte alls ovanligt istället för endast guld.


Skötsel
Precis som med mycket annat måste kristallkronor rengöras. Om man inte rengör kristallerna i sina armaturer regelbundet tappar de på sikt sin glans. Ett mycket enkelt sätt att undvika detta på är helt enkelt att damma dom regelbundet. Det tar sin lilla tid att damma en kristallampa och därför slarvar många med den biten och kristallerna blir avmattade. Dammar man däremot regelbundet så kan det räcka med en noggrannare genomgång en gång per år.
Det finns olika sätt att göra detta på men vattenblandningar med citron, ättika, vitvins vinäger eller bara diskmedel är effektiva. Ett sätt är att blanda ihop en blandning i en sprayflaska och sedan torka av med sämskskinn eller någon trasa som tar upp fukten bra.