torsdag 30 oktober 2014

Att belysa en trädgård med LED-belysning

Det finns otroliga möjligheter till dekorativ belysning av sin trädgård med hjälp av LED-belysning. Det har också blivit klart vanligare senaste åren både med belysning i trädgårdar och med fasadbelysning. Den här artikeln kommer att handla om lite kort fakta inom området. Vilka möjligheter som finns och hur man bör tänka när man ljussätter sina växter, rabatter, stenar, gångar med mera. Vi kommer även gå in lite kort på vilka olika typer av belysning man kan använda sig av.

Ljusstyrka

Många tänker att man måste använda sig av stark belysning bara för att den ska belysa utomhus. Det är helt felaktigt precis som att man inte behöver ropa till varandra när man är utomhus. Tvärt om måste man med en dekorativ belysning, vilket ju en trädgårdsbelysning skall vara, ge ett behagligt intryck. Den får absolut inte vara bländande och behöver man använda starkt ljus för att belysa på långt håll rekommenderar vi att man försöker gömma de starka belysningsarmaturerna och vara väldigt noga med hur ljuset är riktat. Placera starka LED-strålkastare och spotlights bakom stenar eller buskage och ha dom aldrig riktade mot ställen där man rör sig.

Detta kräver viss eftertanke och man kan i värsta fall även behöva möblera om lite i sin trädgård för att lyckas med detta.

Synlig LED-belysning i trädgården som till exempel lyktor och ljusstolpar behöver ofta inte vara starka än 3W lite beroende på vad för belysning det är. Då blir de inte bländande och belyser cirka 3-4 meter beroende på höjd. Det är oftast bättre med tätare armaturer än starkare ljus, men även här måste man tänka till så att trädgården inte ser alltför "pyntad" ut.


Att belysa växter

Vitt LED-ljus finns i olika färgtemperatur från kallvit till varmvit, där det kallvita ljuset har en blåare nyans än det varmvita ljuset som är mer gult eller rödaktigt.
Det vanligaste för både inomhus och utomhusbelysning är varmvitt eller vitt ljus mellan 2700 - 4500K (kelvingrader).
Det finns två anledningar till detta. Att man vill spela med säkra kort och hamna så nära traditionell belysning som möjligt samt att folk generellt önskar en varm känsla i hemmamiljö.
Men det kallvita ljuset från LED kan ge otroligt bra resultat om man använder det på rätt sätt.
Ljusdesigners som arbetar med belysning av färgade väggar och föremål brukar ha som tumregel att varma färger belyser man bäst med varmvitt ljus och kallare färger med kallare färgnyanser.
Samma sak gör sig gällande vid belysning av växter. Med ett varmvitt ljus förstärks färgerna hos till exempel en röd växt medans växten ser gråblek ut med för kallt ljus på sig.
Ett undantag här är gröna växter som absolut kan se bättre ut med kalvitt ljus.

Belysning av rabatter

Låga pollare (ljusstolpar) kan användas i eller nära rabatter. Absolut vanligaste och mest effektiva ljuskällan för belysning av växter i rabatter är armaturer med LED-spotlights. Dessa finns för nedsättning i jorden eller i mindre stativ. LED-spotlights kan enkelt vridas och ändras för att uppnå önskat ljus.

Belysning av träd

För att belysa träd är LED-strålkastare, egentligen oavsett storlek, den ultimata ljuskällan. Ett större träd bör belysas från ett längre avstånd och då krävs givetvis en starkare strålkastare.
Ju närmre trädet en ljuskälla placeras desto mer uppåtvinklad måste den vara. Här är det extra viktigt att tänka sig för var man placerar ljuskällan så den inte bländar. Ljuset blir effektivare om det kommer direkt underifrån. Har man möjlighet att gömma strålkastaren bakom stenar eller liknande är det jättebra. Det kan annars vara bättre att sätta en strålkastare på längre avstånd med starkare ljus än en svagare från nära håll för att inte riskera just att blända folk som rör sig i trädgården.


Olika typer av belysning för trädgården

Pollare

Pollare är ljusstolpar från marknivå till cirka en meter som finns i olika utföranden och design.
Dessa används för belysning i eller i närheten av rabatter och som belysning av gångar. De är också populära på altangolv och bryggor.


Strålkastare

För att belysa träd som är mer än 2 meter höga och för belysning av stora stenar är LED-strålkastare att rekommendera. Viktigt med strålkastare är att fundera ut en bra placering. Både för att hitta bästa ljuset och för att de inte ska blända. Strålkastare är också vanliga som fasadbelysning.

Spotlights

Otroligt användbara som trädgårdsbelysning då de enkelt går att vrida om för att uppnå bästa effekt. LED-spotlights ger ett koncentrerat ljus och är ultimata för belysning av växter i rabatter, mindre stenar eller för att ta fram andra intressanta detaljer i en trädgård.
LED-spotlights finns både som markspottar och med olika stativ anpassade för just upplysning av växter och rabatter.


För mer information om trädgårdsbelysningar med LED och för att hitta inspiration besök
Amazing LED Design's LED-Trädgårdsbelysningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar