torsdag 29 januari 2015

LED-Lysrör - Positivt för Plånbok & Miljö

Till skillnad från andra ljuskällor kan man inte säga med lysrör att LED skulle ge 80% energibesparingar. De vanliga, fluorescerande lysrören får ändå anses vara energisnåla ljuskällor men skillnaden mot LED-lysrör är trots allt cirka 50%. Du kommer med andra ord kunna halvera energikostnaderna för den delen av din belysning som utgörs av lysrör om du istället skulle använda LED-lysrör.

En klart stor nackdel med fluorescerande lysrör är den korta livslängden. De går både lätt och snabbt sönder. Har man en stor byggnad med många lysrör och dessutom dåliga lysrör kan det gå åt många arbetstimmar varje år bara på att byta ut dessa. Detta problem har man inte med LED-lysrör där livslängden normalt ligger mellan 25 000 - 35 000 timmar.
Vid normal användning håller LED-lysrören i över 15 år. Detta är att jämföra med cirka tre år hos fluorescerande lysrör.

Nästa nackdel med fluorescerande lysrör är den följd som blir av alla dessa byten. Lysrören innehåller tungmetaller, bland annat kvicksilver. Detta ämne är inte alls bra att få i sig, vilket kan ske bara genom inandning om ett varmt lysrör går sönder. Att släppa ut kvicksilver i naturen kan också orsaka stora skador under mycket lång tid framöver.
Detta är dock inte ett lika stort problem om lysrören återvinns på rätt sätt. (De ska lämnas in som farligt avfall). Problemet är att många inte har kunskap i hur de ska återvinna sina lysrör och därför slänger dom i de vanliga soporna. Framförallt är detta problematiskt med lågenergilamporna som använder samma teknik som fluorescerande lysrör.

Kan man då använda LED-lysrör i gamla lysrörsarmaturer?
Ja, det kan man. Det som måste göras är att glimmertändaren i armaturen ska kopplas bort i den gamla armaturen.
Vad man ska vara medveten om när man gör detta är att CE-märkningen inte längre gäller. Armaturen kan fortsätta användas utan problem men den får inte säljas vidare utan ett nytt CE-godkännande.

Måste man då plocka ner omgjorda armaturer om man säljer sitt hus?
En något lustig fråga kan tyckas men svaret är nej. Vid en försäljning av ett hus eller byggnad räknas det som att armaturerna medföljer i köpet. Affären handlar om ett husköp och inte dess belysning.
Men som köpare ska man här vara noga med att kolla så att arbetet är utfört av en behörig elektriker för att inte få eventuella problem med sin försäkring framöver. Arbetet måste ha utförts av en behörig person. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar