torsdag 29 december 2016

Framgångar inom Dimbara LED Lampor

Vi har tidigare skrivit om problematiken med att dimra LED lampor och har även berättat om smarta lösningar med dimbara LED lampor från Nanoleaf där dimringsfunktionen sitter i själva lampan. Nu erbjuder Amazing LED Design även Star Trading's smarta LED lampor med 3-4 stegs klickdimring.

Dimbara LED Lampor

Att dimra LED lampor är komplicerat då man måste veta exakt vilken teknik en dimbar LED lampa använder sig av. De kan dimras med bakkantsdimring, framkantsdimring och genom pulsbreddsmodulering (PWM). Skulle man ha fel typ av dimmer kommer lampan troligen uppföra sig märkligt. Den kan bland annat blinka eller lysa ojämnt och i värsta fall gå sönder.
En LED lampa är en elektronisk halvledare som styrs genom ett chip som sitter i lampan. Chippet måste få de signaler det är programmerat för att kunna tolka för att lampan ska lysa korrekt. Lumax har endast dimbar LED lampa med standardsocken (E27) med artikelnummer LL083. Detta är en lampa som kan dimras med alla dimrar eftersom chippet i lampan är programmerat att kunna tolka signaler från en mängd olika dimrar.

Som alternativ till dimbar lampa och dimmer finns nu alltså flera alternativ av LED lampor som dimras med en vanlig strömbrytare. Precis som Nanoleaf's lampor dimras även Star Trading's smarta LED lampor med en vanlig strömbrytare. Genom att snabbt stänga av och på lampan byter den  ljusnivå.
Skillnaden jämfört med Nanoleaf är att lamporna från Star Trading har olika nivåer/steg där man byter mellan till exempel 100%, 50% och 25% av lampans kapacitet istället för att kunna låsa helt fritt vid önskad ljusstyrka. Star Trading's klickdimringslampor finns idag med E27, E14 och GU10 (spotlight) sockel.
Den här typen av dimbara LED lampor är mycket praktiska och prisvärda. De flesta avstår från att installera dimrar i sina sänglampor och golvlampor eftersom det är för dyrt. Nu finns alltså andra alternativ där man kan ljusreglera LED lampor genom en vanlig strömbrytare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar